24 Ocak 2012 Salı

FM 2012 Youth Recruitment and Junior Coaching





Football Manager 2012 de Alt Yapıdan En iyi Gençler Nasıl Çıkar

Arkadaşlar bu başlık altında genç akademilerini nasıl geliştirebileceğimizi, PA bakımından en iyi genç oyuncuların nasıl alt yapımızdan çıkacağını, bunların gelişimini ve bunlar için neler gerektiğini inceleyeceğiz. 

İlk öncelikle bildiğiniz ve tahmin ettiğiniz gibi alt yapımızdan iyi oyuncular çıkması için bazı güncellemeler yaparız yönettiğimiz takımın yönetimi(board) ile anlaşarak. Şimdi sırası ile bu güncellemeleri (upgrade) inceleyelim...




YOUTH RECRUITMENT NETWORK
(PA bakımından en iyiler sizi tercih eder)


Olaya en baştan başlamak gerekir ise ilk öncelikle kendimize sormamız gereken soru daha kulübümüz ile tanışmamış olan genç çocukların bizim alt yapı seçmelerine nasıl geldiğidir? Yani 7,8,9,10 yaşında ki geleceğin Messi'sini Ronaldo'sunu bulmak kolay değildir. Araştırmak ve çoğu yerde alt yapı bağlantılarınız olmalıdır ki bu cevherleri o yaşta bulalım. PA bakımından en iyi oyuncuları bulmak için yapmanız gereken YOUTH RECRUITMENT NETWORK özelliğini upgrade etmenizdir. Ne kadar çok upgrade eder isek kıyıya köşeye sıkışan yıldızları bulmak o kadar kolay olur. Bu upgrade i yapmak için aşağıda ki resimde ki yol takip edilir ve seçenekler de gözükmektedir. Şimdi bu seçeneklerin Türkçesini yazalım;




1- Kulübümüzün genç akademi araştırmasına para harcaması yerine daha önemli yerlere ihtiyaç duymaktadır. Ve bu yüzden buraya harcanan paralar kesilsin.
2- Takımımız lehine iyi oyuncuları cezbetmek için çok fazla rekabet yaşıyoruz. Ve bu yüzden buraya harcanan paralar kesilsin
3- Genç takımımıza çok iyi oyuncuların gelebilmesi için bu upragde i yapmalıyız.
4- Rakiplerimizin bizden önce genç yıldızları bulmasını istemiyorsanız bu upgrade i yapmalıyız.
5- Bölgemiz de çok sıkı bir şekilde çalışarak bölgesel genç akademi araştırması hakkında yatırım yapmalıyız. Bu rekabette kalabilmemiz için önemli.



Şimdi bu seçenekler hakkında konuşur isek ilk 2 seçenek anlayacağınız gibi bir upgrade değil downgrade dir. Bu Oyun esnasından bazen karşınıza çıkmıştır. X takım maddi imkansızlıklardan dolayı antreman sahasını veya genç akademisini v.s satışa çıkardı gibi mesajlar alırsınız. Bunları yapmak için ilk 2 seçeneği seçeriz. Şunu da belirteyim şu anda buraya konuyu anlatacağım diye eski oyunlarımdan birini açtım ve karşımda ki seçenekleri size SS'ledim. eğer kulübünüzün maddi durumu çok kötü ise yukarıda ki seçenekler de değişiklik olabilir. Örneğin;Maddi durumumuz çok kötü oyuncular paralarını alamıyorlar ne genç akademisi kardeşim :) gibi bir seçenekte olabilir. Ve bu seçenekleri yönetime kabul ettirmeniz maddi imkansızlıklar dışında sıfırdır :) zaten sizde istemezsiniz herhalde.


3,4,5 seçenekler ise şu anda ki genç akademi araştırma sistemini upgrade etmek için yönetime başvurduğunuz seçeneklerdir. Aradığınız seçenekler yani :) Ama burada bilmeniz gereken de bir püf noktası vardır. Mesela 3. konuşmayı yaptınız ve yönetim kabul etmedi ondan sonra bu seçeneklerin açılması için aylarca bekliyorsunuz. Aslında 3. değil de 4. seçeneği söyleseydin yönetim kabul edecekti bu isteğini. O an ki psikolojisi 3 değil de 4 ü kaldırabiliyordu:) Bu yüzden size tavsiyem isteği yapmadan önce oyunu kaydetmeniz ve kabul edene kadar sıra ile 3,4,5 seçeneklerini yönetime iletmeniz.

Eğer bundan başka seçenekler var ise ne yapabilirim derseniz; dikkat ettiyseniz downgrade işleminin yapılması için 1 ve 2 numaralı cümlelerin 3. ve 4. kelimeleri sırası ile CUT ve BACK kelimelerini içermektedir. Bunun Türkçesi tasarruf etmek demektir. Yani bu 2 kelimeden uzak durun hangi seçenek çıkar ise çıksın.




JUNIOR COACHING
(CA Bakımından oyuncular daha iyi gelişsin)


Evet şimdi yukarıda ki upgrade de yıldız adaylarını daha iyi nasıl keşfedip PA bakımından en iyileri takımımıza nasıl kazandırabileceğimizi öğrendik. Sırada ki ise bu yıldız adaylarının sizin seçmeler de karşınıza çıkana kadar ki zamana kadar alacağı eğitimi konu olan güncellemedir ki o da JUNIOR COACHING dir. Bu upgrade i yapmak için aşağıda ki resimde ki yol takip edilir ve seçenekler de gözükmektedir. Şimdi bu seçeneklerin Türkçesini yazalım;









1- Kulübümüzün genç akademi araştırmasına para harcaması yerine daha önemli yerlere ihtiyaç duymaktadır. Ve bu yüzden buraya harcanan paralar kesilsin.
2- En iyi oyuncuları yetiştirebilmemiz için bu upgrade i yapmalıyız.
3- Genç oyuncularımızın kişisel antremanlarının temini için bu upgrade i yapmalıyız.



Şimdi Youth Recruitment Network başlığı alltında açıkladığım için burada birebir maddelere girmeyeceğim. Benim için cümlenin için de CUT BACK yer alıyor ise işime yaramıyordur bunu biliyorum.

Şimdi gelelim junior coachingi detaylandırmaya. Örnek vermek gerekir ise youth recruitment network özelliği ile 8 yaşında bir çocuğu bulup takımınıza kattınız. Ama bildiğiniz gibi bizim seçtiğimiz alt yapı seçmeleri oyuncu 14-15-16 yaşında iken oluyor. Acaba bu çocuk 8 yaşından bizim alt yapı seçimlerini yapacağımız yaşa (14,15,16) kadar ne yapıyor? İşte burada junior coaching devreye giriyor ve bu misal 8 yaşında ki çocukları iyi bir futbol eğitiminden geçirerek futbolcunun gelişmesini (CA bakımından) sağlıyor. Çocuklar 14,15,16 yaşlarında sizin karşınıza çıktığı zaman junior coaching özelliğiniz ne kadar iyi olur ise bu çocukların CA sı da o kadar yüksek oluyor. Bu PA yı etkilemez sadece bir oyuncunun potansiyelini bulabilmesini hızlandırılır.


Junior coaching upgrade i sezon başlarında meydana gelir. Yani siz sene ortasında yönetim ile upgrade konusunda anlaştınız ve mesaj olarakta zaten upgrade yapıldı diyor fakat facilites kısmına baktığınız zaman eskisi gibi olduğunu (yani başvuru yaptığınız zaman basic ise hala basic olduğunu) görürsünüz. Acaba niye olmadı demeyin çünkü dediğim gibi yeni sezonun başlangıcında upgrade yansıyor 

Junior coachingi ise bildiğimiz coachlardan oluşan bir birlik olarak düşünün. Yaptığımız upgradeler bahsettiğim 7-8-9-10-11-12-13 yaşlarında ki çocukları eğiten coachların maaşlarını arttırıyor. Ve böylelikle daha iyi junior coachlar alınmış oluyor. Uprade yapılmamış halde 0.5 yıldız 1 yıldız olurken coachun özelliği upgrade yapıldıkça daha iyi coachlar geliyor kademe kademe (1.5 yıldız, 2.0 yıldız ve ilerisi)... Burada tek mantık var ne kadar uprade olur ise o kadar iyi coachlar olur.



YOUTH FACILITIES

Şimdi geriye döner isek PA bakımından en iyi oyuncuyu Youth Recruitment network özelliği ile bulduk. Ondan sonra oyuncularımıza en iyi eğitimi verip CA bakımından en iyi şekilde gelişmesi için Junior coaching özelliğine teslim ettik alt yapı seçmelerine kadar (14,15,16 yaşına kadar). Ve ondan sonra alt yapı seçmelerinde bu oyunculara genç kontrat önerip imza attırıyoruz. YOUTH FACILITIES özelliği de bundan sonra devreye giriyor. Bu upgrade i yapmak için aşağıda ki resimde ki yol takip edilir ve seçenekler de gözükmektedir. Şimdi bu seçeneklerin Türkçesini yazalım;




1- Genç oyuncularımızın potansiyelini ulaşması ve ana kadroya girebilmesi için bu upgrade i yapmalıyız.
2- Kendi genç oyuncularımızın gelişimine odaklanabilmek için bu upgrade i yapmalıyız.



Burada da birebir maddelere girmeyeceğim. Şu anda downgrade seçeneği yok gözüküyor benim açtığım oyunda ama sizde olabilir. Fakat bildiğimiz bir şey vardı CUT BACK ten uzak dur :)

Alt yapı seçmeleri geldiği zaman istediğimiz genç oyunculara imza attırdık. Ve ondan sonra oyuncular artık Junior coaching sisteminden çıkıyorlar ve senin sisteminin içine giriyorlar. Junior coaching ne yapıyordu hatırlayın çocuk yaştakileri alt yapı seçmelerine kadar eğitiyor CA bakımından yükselmesini sağlıyordu. Ve bu görev artık senin ellerinde  Ve bunun için en önemli etken youth facilities. Youth facilities ne kadar yüksek olur ise oyuncunun gelişimi (CA) o kadar hızlı ve iyi olur.


Tabii ki gelişim sadece alt yapı ile sınırlı olmuyor. Oyuncunun potansiyelini bulabilmesi için kişiliğinin de önemli olması gerekiyor. Bunda çoğunuzun bildiği gibi tutoring özelliği de çok rol oynuyor. Bunu da başka bir yazımız da değerlendireceğiz...








Not: Arkadaşlar lütfen emeğe saygı duyalım ve herhangi bir yerde paylaşacaksanız bile blogumuzun ismini kullanırsanız seviniriz...



24 yorum:

paradoks dedi ki...

Eline emeğine sağlık. Devamını bekliyoruz tüyoların.

GrateL dedi ki...

hangisini hangi durumlarda yapmalıyız sen seçerken hangi seçenekleri seçmemizi önerirsin bunlar eksik gibi geldi gözüme volkan :D bilgiler güzel gerçekden parmaklarına saglık ;)

Wolffather dedi ki...

Nejat yazıyı iyi oku yahu anlayacaksın zaten neyi seçmen gerektiğini :) hepsini yazının içinde açıkladım ;)

GrateL dedi ki...

:D ya önce hangisini yapmak lazım bu işlerin hangi durumda hangisi dahamaküldür:))

Wolffather dedi ki...

Nejat başlıklar o sıraya göre koyulmuş zaten :) En başta yapman gereken Youth Recruitment Network seçeneğini geliştirmen. Çünkü ne kadar gelişir ise PA bakımından iyi olan oyuncuları bulman o kadar kolay oluyor. Ondan sonra Junior coaching i geliştirmen gerekiyor. O da bu yıldız oyuncuların gelişiminde büyük rol oynuyor. Mesela 190PA lık bir adam geldi alt yapına. Eğer Junior coaching sistemin kötü ise oyuncunun PA sında bir düşüş olmaz sadece CA bakımından seçmelerde düşük gelir oyuncu karşına. Örneğin; Junior coaching kötü ise CA=90 PA=190, JC iyi ise CA 120 PA=190 ;) Bunlardan sonra Youth recruitment geliyor geliştirmen gereken. Eğer YCN kötü ise PA bakımından kötü oyuncular gelecek ve YC nin de önemi olmaz.

GrateL dedi ki...

HMM Şimdi daha çok şey Anladım Bakalım Yapabilcekmişiz :D

GrateL dedi ki...

1. sıradakinden alta dogru gidmeye çalışalım bakalım:) ama ben suan 2. sezona giricem transfer dönemi açılcak 2. sezon başındayım :) ortadakinde sezon başında yapın demişsin ben bunları sırayla yapdıgımda 2. sıradaki buönümdeki sezonda geçerli olur degilmi

GrateL dedi ki...

1. olan yapmak istedim ama bende böle 2. sekme çıkıyor klüb istemiyor galiba


http://img853.imageshack.us/img853/8666/galatasarayboardroomint.png

Wolffather dedi ki...

evet youth recrumitment network ve junior coaching güncellemesi yeni sezonun başlangıcında devreye girer ;;)

Resimde evet hatılıyor isen cut back ten uzak duruyorduk. 1 hafta aralıklar ile bak yukarıda ki konuda geçen seçenekleri de göreceksin..

GrateL dedi ki...

hatırlıyorum hatırlıyorum bozar bizi cut black :D tmm sürekli kontrol ederim :)

GrateL dedi ki...

kontrol ediyorum fakat bi türlü gelemedi 2şıkdan baskası habire cut back diyip duruyolar :D

Wolffather dedi ki...

@GrateL

:) Bekleyeceksin çıkana kadar

GrateL dedi ki...

tmm arada yoklarım ben nezaman çıkacak bakalım:))

GrateL dedi ki...

hala gelmedi ya sadece o 2 sık geliyor cut back diye :/

ilk YOUTH RECRUITMENT NETWORK bunuyapcaz degilmi gelmiyor bitürlüya

Wolffather dedi ki...

@GrateL

Evet onu yapacaksın ama Galatasaray ile oynuyor isen zaten Excellent olduğu için bir kaç sezon geçmesi gerekiyor ;)

GrateL dedi ki...

:( :( :( EVET GAlatasaray İLE OYNUYORUM ANLADIM TAMAM:/

Adsız dedi ki...

Adamsın!

serhat dedi ki...

çok yardımcı oldun eline ,emeğine sağlık kardeşim..

Onur dedi ki...

Usta ilk önce eline koluna sağlık.. Trabzonsporda menajerlik yapıyorum. bu konuyu görmeden önce youth facielists i geliştirmiştim.. şimdi youth requimentste sadece cut back var. ve junior cochginte de öyle bir yardımcı olursan sevinirim. Cut back dışında başka seçenekler yok..

Wolffather dedi ki...

@Onur

Merhaba,

Bahsettiğim seçenekler çıkana kadar bekleyeceksiniz. Ne zaman çıkacağı belli olmuyor. Lütfen arada bir kontrol ediniz...

Adsız dedi ki...

Merhaba ben Beşiktaşı çalıştırıyorum Editörden baktım bu tesisler 20 gözüküyor uprage yapamıyorum acaba bu tesisler tam mı? 20 olduğu için? >Finans iyi fakat cut back diyor hep..._?

Wolffather dedi ki...

@Adsız

Merhaba,

Tesisler v.s maksimum geliştirebileceğin seviye 20 dir. ;)

iyi oyunlar

Adsız dedi ki...

çok iyi blog olmuş.başka konularla ilgili açıklamalarını da bekleriz :)

Unknown dedi ki...

emeğine sağlık birader cok sağol ;)

Yorum Gönder